Sigma

Cabled, wireless, studio - anything do with using flash
User avatar
Atgets_Apprentice
Viceroy
Posts: 798
Joined: Wed Jul 20, 2011 3:02 pm
Location: Glasgow, Scotland

Sigma

Unread postby Atgets_Apprentice » Thu Feb 02, 2012 8:15 pm

I have a Sigma EF 500 DG ST flash I bought a while back to use on my a100, and recently went to use it on my a580, only to find that it wouldn't fire. Does anyone know if there is a compatibility issue, or do I have a fault I don't know about? (I only bought the Sigma flash because my previous one wouldn't work on the a100 because of compatibility.)
XG-1, XD-5, XD-7, X-500, XG1n, X300, 7000i, 700si, 800si, 500si Super, 600si, Dynax 5, KM 7D, a100, a200, a300, a580. And another 600si.....

User avatar
David Kilpatrick
Site Admin
Posts: 6220
Joined: Sat May 19, 2007 1:14 pm
Location: Kelso, Scotland
Contact:

Re: Sigma

Unread postby David Kilpatrick » Fri Feb 03, 2012 2:28 am

I had the latest Sigmas recently and both standard and Super appeared fine on A580, A55, A77. But the 500 is now a couple of generations old so might not. Not firing at all seems odd. Check the contacts?

David

User avatar
Atgets_Apprentice
Viceroy
Posts: 798
Joined: Wed Jul 20, 2011 3:02 pm
Location: Glasgow, Scotland

Re: Sigma

Unread postby Atgets_Apprentice » Fri Feb 03, 2012 6:46 pm

The contacts seem fine, David, and the flash works on the a100, but just not the a580! Weird!
XG-1, XD-5, XD-7, X-500, XG1n, X300, 7000i, 700si, 800si, 500si Super, 600si, Dynax 5, KM 7D, a100, a200, a300, a580. And another 600si.....

User avatar
Atgets_Apprentice
Viceroy
Posts: 798
Joined: Wed Jul 20, 2011 3:02 pm
Location: Glasgow, Scotland

Re: Sigma

Unread postby Atgets_Apprentice » Wed Jan 09, 2013 3:47 pm

Update:

The flash decided to stop working in early December again, after only minimal use, and was returned to Sigma for a second time.

I have just had an e-mail from them to say they can't find anything wrong, and that the update they did previously was fine.

If it doesn't work when it returns on Friday, I will be in the market for a new unit, so does anyone have any suggestions, apart from the obvious Sony ones?
I could have done without this, as I had intended buying a Ultra Wide zoom, and would sooner have spend my money on that, rather than a new flash. :-(
XG-1, XD-5, XD-7, X-500, XG1n, X300, 7000i, 700si, 800si, 500si Super, 600si, Dynax 5, KM 7D, a100, a200, a300, a580. And another 600si.....

User avatar
pakodominguez
Minister with Portfolio
Posts: 2417
Joined: Tue May 22, 2007 5:38 pm
Location: NYC
Contact:

Re: Sigma

Unread postby pakodominguez » Thu Jan 10, 2013 6:06 pm

Metz flashes, all the way.

User avatar
Atgets_Apprentice
Viceroy
Posts: 798
Joined: Wed Jul 20, 2011 3:02 pm
Location: Glasgow, Scotland

Re: Sigma

Unread postby Atgets_Apprentice » Thu Jan 10, 2013 6:43 pm

Thanks, Pako. I spent yesterday looking online and reading reviews, and came to the same conclusion!
XG-1, XD-5, XD-7, X-500, XG1n, X300, 7000i, 700si, 800si, 500si Super, 600si, Dynax 5, KM 7D, a100, a200, a300, a580. And another 600si.....

Philip
Oligarch
Posts: 202
Joined: Mon Jun 11, 2007 2:23 pm
Location: Looe

Re: Sigma

Unread postby Philip » Fri Jan 11, 2013 8:32 am

I'll 2nd that vote for Metz!

Philip

User avatar
bfitzgerald
Subsuming Vortex of Brilliance
Posts: 3388
Joined: Fri Sep 26, 2008 10:48 pm

Re: Sigma

Unread postby bfitzgerald » Tue Jan 15, 2013 6:44 pm

I'll add my vote to Metz too (with a nod to Yongnuo if you want a bargain manual flash for off camera work)
I think Sigma will have to follow Metz with this firmware update choice it's been a problem for Sigma on other mounts as well.

They do some decent flashes no question, but new models arriving all the time it's needed.
The Metz flashes are so good I can't see any reason to look at the Sony ones.

User avatar
Atgets_Apprentice
Viceroy
Posts: 798
Joined: Wed Jul 20, 2011 3:02 pm
Location: Glasgow, Scotland

Re: Sigma

Unread postby Atgets_Apprentice » Wed Jan 16, 2013 7:57 pm

Well, Metz here I come. The flash arrived back from Sigma today (minus the 4x AA batteries I sent with it), and whether they did anything or not, I know not, but it still doesn't fire, unless you are using the test button. The Dynax 5, 600si & a580 don't even register its presence.

I just have to find a stockist in Glasgow to "Try before I buy", which is going to be fun, now that Jessops has gone.
XG-1, XD-5, XD-7, X-500, XG1n, X300, 7000i, 700si, 800si, 500si Super, 600si, Dynax 5, KM 7D, a100, a200, a300, a580. And another 600si.....


Return to “Flash”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest